Tylko w ciągu dwóch miesięcy tego roku z Polski została wyeksportowana żywność o wartości 28 mld zł. Oznacza to niemal 15-proc. wzrost r/r. Takiej dynamiki nie było od lat. W czasie pandemii i tuż przed nią sięgała najwyżej kilku procent - wynika z danych GUS. Eksperci prognozują, że wartość sprzedaży za granicę przekroczy w tym roku 40 mld euro. W 2021 r. wyniosła 37,4 mld euro.
- Nic nie wskazuje na to, by miało być inaczej. Surowce rolne, które mają duży udział w polskim eksporcie, z każdym miesiącem drożeją. Faktyczny wpływ wojny w Ukrainie na rynek dopiero poznamy. Głównym motorem napędowym rosnącej wartości eksportu jest wzrost cen - tłumaczy Grzegorz Rykaczewski, analityk sektorowy w Santander Banku Polska. Jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego, wolumen sprzedaży zagranicznej zwierząt, produktów pochodzenia zwierzęcego, roślinnego czy tłuszczów i olejów jest mniejszy niż przed rokiem.