Produkcja mięsa w tym roku spadnie wobec 2011 r. o 2 proc. - wskazał Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w raporcie. Przewiduje też, że produkcja wieprzowiny spadnie o ok. 10 proc., wołowiny o ok. 5 proc., a drobiu wzrośnie o ok. 10 proc.

" W II półroczu produkcja drobiu prawdopodobnie będzie również większa o około 10 proc. niż w analogicznym okresie 2011 roku. Wzrost taki byłby pożądany, wobec znacznie głębszego spadku produkcji wieprzowiny w tym okresie i stagnacji produkcji wołowiny. Ocenia się, że w II półroczu produkcja wieprzowiny może być mniejsza niż przed rokiem o około 14 proc." - napisano w raporcie Instytutu.

Dodano, że można przewidywać, że w całym 2012 roku "produkcja wieprzowiny okaże się prawdopodobnie mniejsza o około 10 proc., wołowiny o około 5 proc., a produkcja drobiu może być większa o około 10 proc.".

Instytut ocenił, że w sezonie 2012/13 nie zanosi się na spadek cen pasz.

"Światowe zbiory zbóż oraz roślin oleistych nadal kształtować się będą pod presją przewagi popytu nad podażą. Wyrazem tego są wysokie ceny zbóż i pasz przemysłowych na świecie, w tym również w Polsce, mimo lepszych zbiorów od spodziewanych" - podano.