Zasiewy rzepaku pod zbiory w 2013 r. są większe o 10-18 proc. rok do roku - wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

"W Polsce zbiory rzepaku w 2012 r. okazały się znacznie lepsze niż się tego spodziewano wiosną, ale w porównaniu ze zbiorami w 2011 r. zwiększyły się niewiele, o 1,1 proc. do 1,9 mln ton" - napisano w komentarzu do raportu.

"Bardzo wysokie ceny skupu i korzystna relacja cen rzepak-pszenica przyczyniły się do wzrostu zasiewów rzepaku ozimego pod przyszłoroczne zbiory do 700-730 tys. ha" - dodano.

Z raportu wynika, że w ślad za wzrostem zbiorów i zapasów, w sezonie 2012/13 krajowa podaż rzepaku wzrośnie do ok. 2,0 mln ton i będzie o ok. 9 proc. większa niż w sezonie poprzednim.

"Ceny detaliczne tłuszczów roślinnych w 2012 r. systematycznie rosną, ale znacznie wolniej niż w roku poprzednim. Szybciej drożeją margaryny niż oleje roślinne i oliwa z oliwek. Wzrost cen tłuszczów roślinnych w relacji grudzień do grudnia i rok do roku będzie mniejszy niż w analogicznych okresach poprzednich lat" - napisano.

"W konsumpcji w 2012 r. i w latach następnych będzie kontynuowany powolny trend wzrostowy. Przewiduje się, iż przy niewielkich zmianach w bezpośrednim spożyciu tłuszczów roślinnych w gospodarstwach domowych, następować będzie dalszy wzrost ich zużycia w przemyśle spożywczym i gastronomii" - dodano.