Nowy tydzień na rynkach towarowych nie przyniósł poprawy nastrojów wśród inwestorów. Wczoraj indeks CRB znów zanotował spadek. Tym razem było to symboliczne -0,02%, jednak w ciągu dnia zniżka była wyraźniejsza, a notowania indeksu zbliżyły się do poziomu 280 pkt. Silny dolar wciąż był czynnikiem sprzyjającym zniżkom cen surowców – w poniedziałek US Dollar Index zanotował wzrost o 0,15 proc.

W centrum uwagi:
• Dane USDA zgodne z oczekiwaniami
• Dojrzałość zbóż w centrum uwagi

Dane USDA zgodne z oczekiwaniami

Na rynkach większości surowców i towarów początek nowego tygodnia oznaczał jednak wyhamowanie spadków, a ceny niektórych z nich nawet delikatnie odbiły w górę. Wśród tych ostatnich znalazły się ceny kukurydzy i soi.

W poniedziałek notowania kukurydzy wzrosły o 1,4%, natomiast ceny soi – o 0,3%. Na rynkach obu tych zbóż wczoraj inwestorzy przede wszystkim wyczekiwali raportu amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA). W tej cotygodniowej publikacji USDA zaprezentował szacunki dotyczące jakości uprawianych w USA zbóż.

Liczby przedstawione przez departament nie zaskoczyły. USDA podał, że w minioną niedzielę 74% uprawianej w USA kukurydzy i 72% uprawianej tam soi miało dobrą lub bardzo dobrą jakość. Wyliczenia te dokładnie zbiegły się z oczekiwaniami rynkowymi. Tym samym, departament potwierdził, że jakość kukurydzy i soi w USA pozostaje znacząco powyżej 5-letniej średniej dla tego okresu w roku.

Dojrzałość zbóż w centrum uwagi

Chociaż zapowiedzi obfitych zbiorów obu wspomnianych zbóż w USA przyczyniały się ostatnio do wyraźnych spadków cen, to wielu uczestników rynku oczekuje, że prognozy dotyczące produkcji i jakości kukurydzy i soi w USA nie będą się już poprawiać, a wręcz przeciwnie – mogą się pogorszyć.

Okres dojrzewania zbóż to bowiem moment, w którym jakość zbóż na ogół się pogarsza. Wpływa na to m.in. jesienna pogoda, która czasem przynosi przymrozki lub ulewne deszcze. Im później zboże osiągnie dojrzałość, tym mniejszy wpływ na jego jakość ma pogoda.

I to właśnie kwestia dojrzałości zbóż w USA prawdopodobnie będzie istotnie przekładać się na ceny kukurydzy i soi w najbliższych tygodniach. Wczoraj USDA podał w raporcie, że 27% kukurydzy osiągnęło dojrzałość – to o 1 pkt. proc. więcej niż oczekiwano. Zmartwiły jednak dane dotyczące soi – tu również oczekiwano, że 26% tego zboża będzie już dojrzałe, jednak według wyliczeń USDA – jedynie 24% uprawianej w USA soi osiągnęło dojrzałość. To wzbudziło obawy o spadek jakości soi ze względu na wspomniane wcześniej przymrozki.

Czy obawy o jakość kukurydzy i soi sprawią, że notowania obu tych zbóż wzrosną? Na razie większe wzrosty są mało prawdopodobne – w końcu prognozy zapowiadają obfitość obu zbóż na rynku amerykańskim i szanse na gruntowne odbudowanie zapasów. Jednak ten optymistyczny scenariusz jest już uwzględniony w cenach, dlatego wszelkie obawy o jakość amerykańskiej kukurydzy i soi prawdopodobnie będą wspierać kupujących – chociażby krótkoterminowo.

Dorota Sierakowska